Uitgesloten door de collega’s, wat nu?

Uitgesloten door de collega’s, wat nu?

Mijn collega’s roddelen graag en veel. Ik houd er niet van om het op een negatieve manier over anderen te hebben. Als ik kan, vermijd ik zo’n gesprek of loop ik weg, wat ik onlangs gedaan heb. Om die reden kreeg ik tijdens de lunch de wind van voren. Ik werd uitgescholden als asociaal en als ik dan toch niet van hun gesprekken hield, moest ik ook maar alleen eten. Ik vond het oneerlijk dat ik uitgesloten werd, terwijl ik me als enige correct gedroeg en ik heb toen erg bot gereageerd. Maar ik wil niet mijn hele carrière alleen eten. Hoe creëer ik een betere sfeer, zonder mezelf te verloochenen? O.D. uit Oostende

We ontvingen deze case via journaliste Lene Kemps van Het Laatste Nieuws. Jammer genoeg is de situatie van O.D. geen alleenstaand geval. Wil je je job graag doen, dan is het niet alleen belangrijk om je een job te hebben waarin je je talenten inzetten. Je moet die kunnen uitvoeren in een omgeving waarin je je goed voelt. Is dat niet het geval, kan je eigen welzijn in het gedrag komen en dat kan niet de bedoeling zijn. Daarom dat we onze tips ook graag delen in dit boogartikel.

Bij de groep willen horen

Ilse Bal en Bart Klein, coaches bij Bal&Klein: “Vervelend, zo’n werkplek waar veel geroddeld wordt. Hoogswaarschijnlijk is respectvol zijn tegenover andere mensen belangrijk voor jou. Heel knap dat je trouw blijft aan jouw principe om niet te roddelen. Je zou niet de eerste zijn die meedoet met andere collega’s om bij de groep te horen. Dit gezegd zijnde, dat is ook precies de reden dat we roddelen. Het zit in ons mensen ingebakken. Al in de oertijd gebeurde dit uit noodzaak om te overleven.

Je verzamelde zo informatie over de anderen: wie doet wat en wie is te vertrouwen? Vandaag de dag is dit niet meer nodig maar we blijven het instinctief doen omdat ons brein zo geprogrammeerd is. Daarom is een 100% roddelvrije werkplaats ook niet wenselijk; het is een teken van verbinding tussen collega’s. Wat wèl niet aan de te raden is , is dat het zo erg wordt dat het de relaties verzuurd. Iemand uitschelden is absoluut niet oké en dan nog uitsluiten uit de groep door te zeggen dat je dan maar alleen moet eten, evenmin. Ik kan niet inschatten hoe erg de situatie is maar het neigt toch zeker naar pesten op het werk en dat is niet toegelaten volgens de Welzijnswet.

Contacteer een vertrouwenspersoon

Ik zou jou aanraden om dit bespreekbaar te maken. Dat kan je op twee manieren doen: de pesters aanspreken of naar een vertrouwenspersoon stappen. De collega’s aanspreken doe je door een gesprek met hen samen of één persoon met wie je het makkelijkst deze conversatie kan voeren. Hou hen een spiegel voor. Dat betekent: vertel hen heel neutraal de feiten en welk effect dit op jou heeft. En vervolgens wat je wilt: dat je het fijner vindt om samen te lunchen. Typisch voor roddelen is dat het onbewust en automatisch gebeurt.

De drijfveer erachter is stoom afblazen, informatie uitwisselen,  de onderlinge band versterken. Het is niet de bedoeling om jou of anderen te pesten, al kan dat wel zo overkomen. Ze zijn zich met andere woorden niet bewust van de impact van hun gedrag op jou. Als het aanhoudt of als het moeilijk bespreekbaar is met de collega’s zou ik jou aanraden om hiermee naar een vertrouwenspersoon te stappen. Dat kan een leidinggevende zijn, iemand van HR, een preventieadviseur of een onafhankelijk vertrouwenspersoon. De contactgegevens vindt je meestal op de website van je bedrijf of in het arbeidsreglement.

Heb je hulp nodig bij het voeren van dergelijk moeilijk gesprek met jouw collega’s dan kan een goede (loopbaan)coach gespecialiseerd in moeilijke gesprekken jou hierbij zeker helpen. Contacteer ons gerust via hello@balklein.be. We bieden ook loopbaancoaching aan in samenwerking met A-Lissome. Dat betekent dat je kan genieten van 7 uur kwalitatieve loopbaancoaching voor slechts 80 euro indien je in aanmerking komt voor de VDAB loopbaancheques. Je hoeft jezelf niet eens te verplaatsen. Wij werken online en verzekeren jou dat dat even effectief is als een sessie op kantoor.

www.balklein.be

 

No Comments

Post A Comment