Zeg er wat van!

Zeg er wat van!

Conflict op de werkvloer? Ga het gesprek aan en dat doe je beter te vroeg dan te laat.

 

Aan de basis van de meeste conflicten liggen gesprekken die nooit hebben plaatsgevonden. Er is een olifant in de kamer, zeggen de Engelsen. Iedereen weet dat er een probleem is, en niemand zegt er wat van. En zo wordt een mug op een gegeven moment een olifant. Wat zijn zaken die we vaak niet benoemen? Slechte prestaties, misplaatste grapjes, lichaamsgeur, (te) bazig gedrag, grensoverschrijdend gedrag, een vervelende gewoonte … Het niet bespreken van vervelende kwesties brengt relaties op werk en de teamsfeer in het gedrang.

Wat werkt beter? Vervelend gedrag bespreekbaar maken. En ja, de kans is reëel dat dat een moeilijk gesprek wordt. Nochtans: iemand aanspreken wanneer het probleem zich stelt, helpt de ander om zijn gedrag aan te passen en jullie samenwerking te verbeteren.

Hoe doe je dat dan, een conversatie aangaan zonder in ruzie te eindigen?

 

Doel met een ziel

 

Eén tip: voordat je een gevoelig onderwerp aankaart, bereid je gesprek goed voor. Eén ding dat we vaak vergeten is na te denken over onze intentie. “Wat wil ik bereiken met het gesprek?” En dat gaat verder dan een doel formulieren. Noem het een doel met een ziel. Jouw intentie is iemand een spiegel voorhouden, de ander inzicht te geven in wat er bij jou persoonlijk leeft, de relatie met de ander te verbeteren, beter samen te werken … De juiste intentie in het achterhoofd hebben maakt het een pak makkelijker om heikele zaken te bespreken, die anders wel eens tot een discussie zouden leiden.

Waarom laten we dergelijke zaken vaak te lang aanslepen? Uit vrees voor de reactie van de ander of omdat we de ander niet willen kwetsen. Het vraagt dus wel de nodige dosis moed om actie te ondernemen. Geraak je er niet uit? Vind je dergelijke gesprekken voeren met je medewerkers lastig en wil je er graag vaardiger in worden? Dan kan coaching helpen. Contacteer ons voor meer info op info@balklein.be of neem deel aan één van onze gratis webinars voor tips en tricks. Klik hier voor meer info. Tickets bestel je hier.

 

No Comments

Post A Comment